Schadebestrijding met luchtbuksen

Schadebestrijding met Luchtbuksen in Nederland: Wetgeving en Vergunningen

Schadebestrijding met luchtbuksen is in Nederland beperkt toegestaan, mits de juiste vergunningen, zoals een omgevingsvergunning, aanwezig zijn. In tegenstelling tot andere Europese landen is het wel toegestaan om ongedierte te bestrijden met luchtbuksen in Nederland. Een voorbeeld hiervan is Engeland.

Nederland onderscheidt zich van de meeste landen in Europa doordat de kracht op luchtbuksen onbeperkt is. In Engeland is de maximale kracht voor luchtbuksen bijvoorbeeld beperkt tot 16 joule. Ondanks deze maximale kracht van 16 joule wordt er in Engeland veel schadebestrijding uitgevoerd met luchtbuksen. De luchtbuks wordt in Engeland voornamelijk ingezet voor de bestrijding van konijnen, kraaiachtigen, eksters, ratten, duiven en grijze eekhoorns.

 

 

De Rol van het Juiste Kogeltje bij Beperkte Kracht

Wanneer de kracht beperkt is, is het essentieel om het juiste kogeltje te kiezen. Hieronder volgt een verduidelijking van de soorten kogels die op de markt zijn en die veel in het buitenland worden gebruikt voor schadebestrijding.

 

Het Standaard Luchtbuks Kogeltje, en de Flathead

Dit is het standaard luchtbuks kogeltje, dat eruitziet als een paddenstoeltje. Dit kogeltje wordt onder andere gebruikt voor recreatief schieten, zoals sportschutter die schieten op de schietbaan.

 

Dit kogeltje, ook wel de ‘flathead’ genoemd, wordt onder andere gebruikt voor recreatief schieten, zoals door sportschutters op de schietbaan. De flathead zorgt voor mooie ronde gaten op een kaartje en is vaak een van de goedkopere kogeltjes, wat het ideaal maakt voor recreatief schieten en gunstig voor de portemonnee.

 

JSB Hades: Speciaal voor Ongedierte met een Velletje

Dit kogeltje, van het merk JSB, is het model ‘JSB Hades’ en wordt veel gebruikt voor schadebestrijding. De Hades geeft een ‘dum dum effect’: wanneer het kogeltje een oppervlakte raakt, klapt het als het ware uit, waardoor het gat twee keer zo groot wordt. Dit resulteert in een veel grotere impact op het voorwerp dan bij het standaard luchtbuks kogeltje. In het buitenland wordt dit kogeltje veel gebruikt voor ongedierte met een ‘velletje’.

 

H&N Hornet: Effectieve Schadebestrijding bij Veren

Dit kogeltje, het model ‘H&N Hornet’ van het merk H&N, wordt veel gebruikt voor schadebestrijding met ‘veren’. Wanneer het kogeltje een oppervlakte raakt, breekt het gouden puntje deels af. Hierdoor oefent het loden gedeelte extra druk uit op het gouden gedeelte, wat de kracht van de impact vergroot. Doordat het loden gedeelte druk uitoefent op het gouden gedeelte, zet de kogel ook iets uit, waardoor het gat groter wordt. Omdat veren een dichtere oppervlakte hebben dan een velletje, schiet je met dit kogeltje makkelijker door veren heen.

 

Het Belang van de Juiste Kogelkeuze: Meer dan alleen Kracht

Ondanks de beperkte kracht in Engeland ten opzichte van Nederland, slagen ze er door het vinden van het juiste kogeltje in om het probleem op te lossen. Veel kracht is niet altijd de oplossing.

De diversiteit aan kogeltjes is zeer uitgebreid, ook voor de sportschutter. Een ander kogeltje kan ervoor zorgen dat het schotbeeld anders uitkomt, waardoor je bijvoorbeeld een groepje van 5 eurocent schiet in plaats van een groepje van 2 euro doorsnede. Elke buks heeft zijn eigen kogeltje nodig, en vaak is het een kwestie van veel soorten uitproberen totdat het meest geschikte kogeltje voor jouw luchtbuks is gevonden.

 

Deskundig Advies over Luchtbuksen en Kogeltjes

Wilt u weten welke luchtbuks of welk kogeltje het beste bij uw situatie past? Neem dan contact met ons op of bekijk het actuele aanbod op onze website.